Yin / Yang Yoga

Er zijn veel verschillende soorten yoga. Nu zijn er twee tegengestelde principes: Yin yoga en Yang yoga. Deze combinatie tijdens jouw yoga practice vult elkaar aan en zorgt voor balans tussen het lichaam en de geest.

Yin yoga is een combinatie van de traditionele Hatha yoga en disciplines uit de Chinese taoïstische traditie. Yin yoga is een intense yogastijl waarin ontspanning, mobiliteit en soepelheid van bindweefsel en stimulatie van levensenergie samenkomen. Het staat haaks op het hectische en complexe leven. Yin yoga is een rustige les waarbij je 3 tot 5 minuten in een houding blijft. Verder is er geen gebruik van de spierkracht en wordt de eigen natuurlijke adem gevolgd. De meeste houdingen zijn zittend of liggend.

Yang yoga (Power yoga) is gebaseerd op Ashtanga yoga en is een dynamische yogavorm die bestaat uit een vaste serie van krachtige houdingen die op het ademritme worden uitgevoerd. Verder wordt er gebruik gemaakt van de flankademhaling (ujjayi ademhaling) en vanwege de vinyasa’s ontstaat er een flow die plaatsvindt in een vinyasa yogales. Een les bestaat uit een meditatie, zonnegroeten en oefeningen die overgaan van staande naar zittende en uiteindelijk liggende houding en wordt afgesloten met een savasana.

De combinatie van Yang Yoga en Yin Yoga

Yin en Yang staat voor balans. Balans tussen stil en dynamisch, langzaam en snel, vrouwelijk en mannelijk en koud en warm. Het een kan niet zonder het ander; tegenstellingen die elkaar versterken. Dit geldt dan ook voor de combinatie van de yoga lessen en zeker in de westerse levensmanier.

De westerse levensmanier heeft veel weg van de Yang: presteren, vooruitgang, doelgericht: het bereiken van dingen. Dit leidt regelmatig tot stress, hoofdpijn of een burn-out. Om weer in balans te komen, is de Yin een verbindende kracht. Het zorgt ervoor dat je weer contact maakt met het lichaam. Yin staat voor de “zijn-modus”: tijdens een Yin les hoef je niets anders te doen dan loslaten, ervaren en naar binnen keren. Yin is dus langzaam, statisch, zacht en gaat over overgave en loslaten.

Door deze twee yoga lessen te combineren, houd je het lichaam en de geest in balans.