Yoga

"Yoga is energie vinden in ontspanning. Vrijheid in routine. Zelf vertrouwen door zelf controle. Energie van binnen en energie van buiten. - Ymber Delecto

Wat is yoga?

Yoga is zo’n vijfduizend jaar geleden ontstaan in India. Het idee hierachter was om balans te houden tussen het lichaam, de geest en de ziel. Tijdens yoga probeer je op een beheerste manier oefeningen te doen. Op deze manier leer je het lichaam kennen, beheersen en accepteren.

Veel mensen hebben het druk en bewegen te weinig. Het hoofd zit vol en het lichaam voelt stijf en moe. Soms raak je het contact met het eigen lichaam een beetje kwijt. Door regelmatige yogabeoefening leer je beter te luisteren naar je eigen lichaam, je verbetert je focus en yoga helpt je om beter te ontspannen. Je bloeddruk kan lager worden, je lichaamshouding en je bloedcirculatie verbeteren. Fysiek word je fitter; je versterkt je spieren en je botten en je wordt soepeler. Ook je geest heeft baat bij yoga; mentaal en emotioneel kun je meer energie en ruimte ervaren en doordat je leert om te ontspannen zul je beter slapen. 

Yoga effecten op lichaam en geest

• Verbeteren van conditie
• Ontwikkelen van meer energie
• Verbeteren van spieropbouw en flexibiliteit van gewrichten
• Vetverbranding en verbeteren van spijsvertering
• Verbeteren van lichaamshouding en verminderen van rug-, schouder-, nek- en hoofdpijn
• Activeren van zenuwstelsel
• Verbeteren van hormonale huishouding
• Zelfbewustzijn en meer zelfvertrouwen
• Vertrouwen in je lichaam
• Verminderen van stress en meer ontspannen
• Leven in het NU
• Versterken van doorzettingsvermogen en concentratievermogen
• Balans tussen geest en lichaam
• Yoga verlengt de levensduur

Verschillende soorten yoga

Er zijn veel verschillende soorten yoga. Nu zijn er twee tegengestelde principes: Yin Yoga en Yang Yoga. Deze combinatie tijdens jouw yoga practice vult elkaar aan en zorgt voor balans tussen het lichaam en de geest.

Yin Yoga is een combinatie van de traditionele Hatha yoga en disciplines uit de Chinese taoïstische traditie. Yin Yoga is een intense yogastijl waarin ontspanning, mindfulness, mobiliteit en soepelheid van bindweefsel en stimulatie van levensenergie samenkomen. Het staat haaks op het hectische en complexe leven. Yin Yoga is een rustige les waarbij je 3 tot 5 minuten in een houding blijft. Verder is er geen gebruik van de spierkracht, geen bandha’s en zware ujjayi ademhaling en zijn de meeste houdingen zittend of liggend.

Yang Yoga (Power Yoga) is gebaseerd op Ashtanga Yoga en is een dynamische yogavorm die bestaat uit een geen vaste serie van krachtige houdingen die op het ademritme worden uitgevoerd. Verder wordt er gebruik gemaakt van de flankademhaling (ujjayi ademhaling) en vanwege de vinyasa’s is er een flow. Het bestaat uit een meditatie, zonnegroeten en oefeningen die overgaan van staande tot zittend tot liggend en afsluiten met een savasana.

De combinatie van Yin yoga en Yang yoga

Yin en Yang staat voor balans. Balans tussen stil en dynamisch, langzaam en snel, vrouwelijk en mannelijk en koud en warm. Het een kan niet zonder het ander; tegenstellingen die elkaar versterken. Dit geldt dan ook voor de combinatie van de Yoga lessen en zeker in de westerse levensmanier.
De westerse levensmanier heeft veel weg van de Yang: presteren, vooruitgang, doelgericht: het bereiken van dingen. Dit leidt regelmatig tot stress, hoofdpijn, een burn-out. Om weer in balans te komen, is de Yin een verbindende kracht en zorgt het om weer contact met het lichaam te krijgen in stilte. Yin staat voor de “zijn-modus”: accepteren, loslaten en terug naar jezelf komen. Yin is dus langzaam, statisch, zacht en gaat over overgave en loslaten (de spieren!).

Door deze twee Yoga lessen te combineren, houd je het lichaam en de geest in balans.

Een handige mindful yogales

Een handige mindful yogales

Wie van jullie herkent het volgende? Je bent dagelijks bezig met yoga practice of met  een andere sport waarbij je aandacht geeft aan het lichaam. Iets wat zorgt voor balans tussen het lichaam en de geest. Stel je voor dat het lichaam – door een blessure – tijdelijk...

Zelfcompassie: vriendelijk zijn voor jezelf

Zelfcompassie: vriendelijk zijn voor jezelf

Compassie staat voor een kwaliteit: met de ander meevoelen, de ander aanvoelen en ook opmerken wat de ander nodig heeft. Behalve compassie bestaat er ook zelfcompassie. De betekenis van zelfcompassie is eigenlijk hetzelfde als compassie maar dan compassie voor jezelf....

Yoga is voor iedereen: ook voor jou!

Yoga is voor iedereen: ook voor jou!

Je leest het goed… ook jij kan beginnen met yoga! Regelmatig dat ik mensen tegenkom die me vertellen dat yoga niets voor hun is. De ene vertelt me: ik ben helemaal niet lenig, de andere vertelt heel eerlijk: volgens mij heb ik hier niet het geschikte lichaam voor en...