Wat is Yin Yang Yoga

Yin Yang Yoga is een combinatie van Yin Yoga en Yang Yoga en bestaat uit een ontspannende Yoga en een Yoga waar je gebruikt maakt van het aanspannen van de spieren. Om Yin Yang Yoga goed te begrijpen is het belangrijk dat je  meer weet over de achtergrond van (algemene) yoga.

Yoga

Yoga is zo’n vijfduizend jaar geleden ontstaan in India. Het idee hierachter was om balans te houden tussen het lichaam, de geest en de ziel. Yoga houdt dan ook in om beheerst alles in je lichaam te laten doen (of niet). Op deze manier leer je het lichaam kennen, beheersen en accepteren.

Het lichaam en de geest zijn verbonden met elkaar en hebben een wisselwerking op elkaar. Wanneer er veel gedachten zijn, resulteert dit ook op de houdingen en vice versa. Hierdoor ontwikkel je meer zelfbeheersing, concentratie en innerlijke rust. Verder wordt het lichaam krachtiger en soepeler.

Yoga effecten op Lichaam en Geest

 • verbeteren van conditie
 • ontwikkelen van meer energie
 • verbeteren van spieropbouw en flexibiliteit van gewrichten  
 • vetverbranding en verbeteren van spijsvertering
 • verbeteren van lichaamshouding en verminderen van rug-, schouder-, nek- en hoofdpijn
 • activeren van zenuwstelsel
 • verbeteren van hormonale huishouding
 • zelfbewustzijn en meer zelfvertrouwen
 • vertrouwen in je lichaam
 • verminderen van stress en meer ontspannen
 • leven in het NU
 • versterken van doorzettingsvermogen en concentratievermogen
 • balans tussen geest en lichaam

Iedereen kan yoga doen!

 

Het verschil tussen Yin Yoga en Yang Yoga

Yin Yoga is een combinatie van de traditionele Hatha yoga en disciplines uit de Chinese taoïstische traditie. Yin Yoga is een intense yogastijl waarin ontspanning, mindfulness, mobiliteit en soepelheid van bindweefsel en stimulatie van levensenergie samenkomen. Het staat haaks op het hectische en complexe leven. Yin Yoga is een rustige les waarbij je 3 tot 5 minuten in een houding blijft. Verder is er geen gebruik van de spierkracht, geen bandha’s en zware ujjayi ademhaling en zijn de meeste houdingen zittend of liggend.

Yang Yoga (Power Yoga) is gebaseerd op Ashtanga Yoga en is een dynamische yogavorm die bestaat uit een geen vaste serie van krachtige houdingen die op het ademritme worden uitgevoerd. Verder wordt er gebruik gemaakt van de flankademhaling (ujjayi ademhaling) en vanwege de vinyasa’s is er een flow. Het bestaat uit een meditatie, zonnegroeten en oefeningen die overgaan van staande tot zittend tot liggend en afsluiten met een savasana.

Presentatie1

De combinatie van Yang Yoga en Yin Yoga

Yin en Yang staat voor balans. Balans tussen stil en dynamisch, langzaam en snel, vrouwelijk en mannelijk en koud en warm. Het een kan niet zonder het ander; tegenstellingen die elkaar versterken. Dit geldt dan ook voor de combinatie van de Yoga lessen en zeker in de westerse levensmanier.

De westerse levensmanier heeft veel weg van de Yang: presteren, vooruitgang, doelgericht: het bereiken van dingen. Dit leidt regelmatig tot stress, hoofdpijn, een burn-out. Om weer in balans te komen, is de Yin een verbindende kracht en zorgt het om weer contact met het lichaam te krijgen in stilte. Yin staat voor de “zijn-modus”: accepteren, loslaten en terug naar jezelf komen. Yin is dus langzaam, statisch, zacht en gaat over overgave en loslaten (de spieren!).

 

Door deze twee Yoga lessen te combineren, houd je het lichaam en de geest in balans.

test

 

Yoga en epilepsie/niet zichtbare-, chronische ziekte

Vanwege eigen ervaring is mijn specialisatie het aanbieden van yoga voor mensen met epilepsie/niet zichtbare-, chronische ziekte. Het doel van deze lessen is om terug in het lichaam te gaan en hier vertrouwen in te krijgen. Op deze manier balans te creëren tussen de geest en het lichaam. Elke yoga les wordt aangepast aan de groep en iedereen is welkom. Welke ziekte je dan ook hebt, het lichaam is iets waar jij controle over hebt en wat jij kunt laten bewegen!

Namasté!

 

(Visited 449 times, 1 visits today)