Mindfulness cursus

Mindfulness

Mindfulness staat heel simpel gezegd voor het trainen van je eigen aandacht. Als mens zijn we vaak druk met van alles. We zitten vaak met ons hoofd in de wolken, te piekeren over de toekomst en te denken aan hoe dingen in het verleden zijn gegaan. Eigenlijk zijn we dus regelmatig niet in het NU. Het maakt dat we veel missen van wat er op het moment aanwezig is; hoe we ons echt voelen en wat er om ons heen gebeurt. Hoe fijn zijn niet die momenten dat je even helemaal in iets op kunt gaan, bijvoorbeeld een zonsondergang of luisteren naar muziek?

Mindfulness helpt je om over te stappen vanuit de “automatische piloot” naar de “zijn-modus”. In plaats van je automatisch te verzetten tegen vervelende gevoelens, probeer je om op een accepterende, niet oordelende manier erbij stil te staan. Je staat jezelf toe te voelen wat je op dat moment ervaart. Dit is een vaardigheid die je kunt oefenen. Net als dat je dat je met sporten je spieren traint, kan je geest ook leren tot rust te komen. Om niet meteen overal op te reageren. Om vastgeroeste patronen te ontdekken en meer keuzevrijheid te krijgen. Om gedachten te zien als mentale gebeurtenissen die komen en gaan in plaats van feiten waar je van alles mee moet doen. Het resultaat? Je wordt kalmer, staat positiever in het leven en leert vanuit nieuwsgierigheid en mildheid naar situaties te kijken – ook dingen die je liever zou willen vermijden.

Mindfulness en epilepsie/chronische ziekte

Wat betekent mindfulness voor mensen met epilepsie of een andere chronische ziekte? De betekenis van mindfulness blijft natuurlijk hetzelfde. Ook het overzicht van een cursus is in grote lijnen hetzelfde (wel zal het specifiek gericht zijn op jullie). Het grote verschil is dat je met mindfulness begint om te onderzoeken hoe jij met jouw epilepsie/ziekte om kunt gaan. Wat heb jij hiervoor nodig?

Mindfulness is geen theorie, geen cursus dat ervoor zorgt dat de epilepsie of de ziekte verdwijnt. Wel kan het je helpen om dat wat er is toe te laten. Dus wanneer jij angsten, gevoel van epileptische activiteit, een aanval, pijn of heel wat anders hebt dan sta je hiervoor stil, laat je het toe en ga je opmerken wat er is. Dit zonder een oordeel of om het te willen veranderen, juist omdat dit niet mogelijk is. Wel kun je dan onderzoeken wat je nodig hebt om hiermee om te gaan. Dit klinkt misschien ingewikkeld en lastig en een grote kans dat dit niet meteen lukt maar wanneer je hiermee start dan wordt het per keer steeds wat makkelijker en zal het je goed doen.

Allereerst kan een mindfulness cursus zorgen voor:

 • Vermindering van stress
 • Betere concentratie
 • Betere nachtrust
 • Beter om kunnen gaan met lichamelijke klachten en pijn
 • Vermindering van piekeren
 • Beter om kunnen gaan met depressieve klachten of herstellen van een burn-out
 • Toename van zelfvertrouwen
 • Herkenning van dagelijkse patronen
 • Meer balans in het leven
 • Bewuster leven en meer kunnen genieten van het leven

Daarnaast zorgt de specialisatie van deze cursus voor:

 • Omgaan met dat wat er is
 • Acceptatie van de situatie
 • Leven met dat wat je hebt
 • Open staan voor de mensen om je heen
 • Eerlijk zijn zonder het gevoel van schuld of schaamte
 • Genieten van de kleine dingen

Waar bestaat de cursus dan uit?

Deze mindfulness groepstraining zal bestaan uit acht sessies van 2 tot 2.5 uur waarbij telkens een ander thema aan bod komt. In de specifieke cursus wordt daarbij ook heel natuurlijk aandacht besteed aan het het thema epilepsie/chronische ziekte. Naast de vaste onderdelen zoals: mediteren, aandacht-oefeningen en eenvoudige bewegingsoefeningen zullen we met elkaar onderzoeken wat er nodig is. Tussen de trainingen door oefen je thuis aan de hand van audiomateriaal met begeleide meditaties. Daarnaast krijg je een werkboek mee waarmee je je verder verdiept en aan de slag gaat. Wanneer je tijdens een cursus ergens tegenaan loopt, ergens over twijfelt of omdat je het gewoon lastig vindt dan kun je altijd even contact met me opnemen.

In groepsverband is het prettig dat je ook leert van en deelt met anderen. Ook is het mogelijk om een individuele training te volgen die bestaat uit 1 tot 1.5 uur. Op individuele basis kan het programma meer toegespitst worden op jouw eigen doelen en wensen. In beide gevallen hebben we een kort intakegesprek om kennis te maken en je doelen te bespreken.

Voor meer informatie kun je altijd contact met me opnemen via de mail: Anne of telefonisch: 06 34 12 82 15 !

Mindfulness workshop

Naast een mindfulness cursus is er ook een workshop. Deze workshop is heel geschikt voor je wanneer je nog twijfelt of mindfulness goed bij je past of om samen met een groep mensen de mindfulness sfeer te ervaren. Benieuwd? Kijk dan nog even naar: mindfulness workshop.

Tot slot: vergoeding vanuit de werkgever
Werkgevers zijn vaak bereid de kosten van een mindfulness training te betalen. Hiervoor zijn opleidings- en ontwikkelbudgetten én budgetten voor duurzaamheidsbevordering beschikbaar. Vraag altijd bij je werkgever naar de mogelijkheden voor een vergoeding.