Zelfcompassie

"Minder streng zijn voor jezelf is een weg naar meer ontspanning en zelfcompassie"

Zelfcompassie

Met mindfulness maak je ruimte, met compassie vul je de ruimte met warmte.

Zelfcompassie gaat over vriendelijk zijn voor jezelf. Dat klinkt heel makkelijk maar velen hebben hier moeite mee en herkennen een innerlijke criticus. De innerlijke criticus zorgt ervoor dat het helemaal niet makkelijk is om lief tegen jezelf te zijn. Al helemaal niet tijdens moeilijke momenten. Juist dan komen gedachten op zoals  “stel je niet aan, even doorzetten” of “had ik dat nou echt niet beter kunnen doen”. Dit werkt natuurlijk averechts en zorgt voor frustratie, verdriet, somberheid, verbittering en piekeren. 

Hoe kan het toch dat compassie voor de ander veel makkelijker is. Want wanneer de ander het moeilijk heeft dan lukt het ons wel om voor de ander klaar te staan en steun geven. Wanneer het jou lukt om dit ook voor jezelf te (mogen, durven, willen) doen, dan ervaar jij jouw leven als makkelijker en mooier. Deze vriendelijkheid en mildheid kun je trainen. 

Het fundament van zelfcompassie is vriendelijk zijn voor jezelf. Dit gevoel borrelt op in het hart bij het zien van pijn. Dit helpt je om de pijn te verzachten – niet om het weg te kunnen nemen. Denk aan die keer dat je kind of dierbare valt en heel hard huilt: je weet dat je de pijn niet weg kan halen. Wel kun je ervoor zorgen dat de ander zich iets beter voelt. Op deze manier kun je ook met jezelf omgaan.

Voordelen van zelfcompassie

Zelfcompassie is een mooie aanvulling op mindfulness. Naast een bewuster en intenser leven ontstaat er ook een gevoel van vriendelijkheid naar jezelf.

Voordelen van zelfcompassie:

  • Een mildere en vriendelijkere houding naar jezelf
  • Ook op die momenten wanneer je niet goed in je vel zit
  • Emotioneel welzijn
  • Veerkrachtiger in situaties met pijn, ongemak of stress
  • Beter om kunnen gaan met de uitdagingen die je in je leven tegenkomt
  • Minder zorgelijkheid en depressie
  • Meer zelfvertrouwen
  • Het maakt je gelukkiger
  • Minder mentale stress

Anne

Vanuit eigen ervaring biedt Anne mindfulness, compassie en yoga voornamelijk aan voor mensen die last hebben van fysieke en / of mentale pijn. Ze kan zich namelijk goed verplaatsen in situaties die pijn doen en weet ook hoe lastig het kan zijn om hiermee om te gaan. Nu is het tijd om iets te kunnen betekenen voor de ander en vindt ze het heel waardevol.

Meer informatie kun je vinden onder het blokje “pijn“.

Een handige mindful yogales

Een handige mindful yogales

Wie van jullie herkent het volgende? Je bent dagelijks bezig met yoga practice of met  een andere sport waarbij je aandacht geeft aan het lichaam. Iets wat zorgt voor balans tussen het lichaam en de geest. Stel je voor dat het lichaam – door een blessure – tijdelijk...

Zelfcompassie: vriendelijk zijn voor jezelf

Zelfcompassie: vriendelijk zijn voor jezelf

Compassie staat voor een kwaliteit: met de ander meevoelen, de ander aanvoelen en ook opmerken wat de ander nodig heeft. Behalve compassie bestaat er ook zelfcompassie. De betekenis van zelfcompassie is eigenlijk hetzelfde als compassie maar dan compassie voor jezelf....

Yoga is voor iedereen: ook voor jou!

Yoga is voor iedereen: ook voor jou!

Je leest het goed… ook jij kan beginnen met yoga! Regelmatig dat ik mensen tegenkom die me vertellen dat yoga niets voor hun is. De ene vertelt me: ik ben helemaal niet lenig, de andere vertelt heel eerlijk: volgens mij heb ik hier niet het geschikte lichaam voor en...