Artsen en zorgverleners

Bent u werkzaam in de wereld van mensen met epilepsie of een andere chronische ziekte? Bent u arts, verpleegkundige of een andere zorgverlener… dan is deze pagina is voor jullie allemaal bruikbaar! Het gaat erover wat mindfulness (en yoga) voor de patiënten/cliënten kan doen én ook wat het voor u kan betekenen.

Mindfulness

De grondlegger van mindfulness is Jon Kabat-Zinn (van oorsprong was het een Amerikaanse bioloog). Hij werkte in een academisch ziekenhuis en liep er tegen aan dat uitbehandelde patiënten met een chronische ziekte niet precies wisten hoe daarmee om te gaan. Daarom ontwikkelde hij een training waarmee hij patiënten leerde beter om te gaan met hun ziekte, pijn en stress. In de training wordt gebruik gemaakt van een combinatie van meditatie en yoga. De definitie van mindfulness volgens Jon Kabat-Zinn is “Mindfulness betekent het geven van aandacht op een bepaalde wijze: doelgericht, in het heden en niet-veroordelend.”. 

Op deze manier mag je het mentale proces als beoordelen, vergelijken, analyseren, controleren en onderdrukken kleiner maken. Waardoor een open, nieuwsgierige en onderzoekende houding naar voren komt. Dit is dan ook het doel van deze training: een andere houding ontwikkelen tegenover problemen zoals een ziekte. Je gaat dan heel precies opmerken, toelaten, zonder reacties, wat er is en dit zorgt dan voor een andere houding en reactie dan de oude ingesleten manier.

Daarom is het gebruik van mindfulness zo krachtig en bruikbaar in de medische wereld!

De medische wereld

Nu de voordelen van de impact van mindfulness in de wereld van patiënten bekend zijn, is het erg handig om hier enige bekendheid mee te hebben. Op zo’n manier dat u kunt inschatten wat het voor uw patiënt kan betekenen, wat u er zelf van vindt en om mee te werken aan onderzoek. Ik bied dan ook een workshop aan over het gebruik van mindfulness in de wereld van de patiënt.

Mindfulness is voor iedereen een krachtige tool. Het zorgt ervoor dat je bewust bent van de automatische piloot en meer aandacht geeft aan wat je doet. Het is niets anders dan aanwezig zijn in het HIER en NU. Mindfulness kan ook voor jullie zelf veel betekenen. Denk hier onder andere aan situaties van stress, drukte en een hoog werktempo; met mindfulness zul je je hier bewuster van worden. Het creëert ruimte om erachter te komen hoe daar mee om te gaan en wat je eventueel nodig hebt om in evenwicht te blijven. Daarom bied ik ook een mindfulness training aan in de zorgwereld.

Workshops

Mindfulness in de wereld van de patiënt

In deze workshop zal ik jullie uit ervaring (epilepsie) vertellen wat mindfulness betekent voor patiënten. Dit gebaseerd op de inhoud van mindfulness en het gebruik hiervan voor patiënten. Verder maak ik gebruik van een korte meditatie zodat u enige ervaring heeft wanneer u de optie van een mindfulness training aanbiedt aan patiënten. Natuurlijk is er voldoende ruimte voor vragen of opmerkingen.

Mindfulness training voor o.a. verpleegkundigen en zorgverleners

Deze mindfulness training is specifiek voor jullie. Het bestaat uit 6 sessies van 1.5 – 2 uur en behandelt de diverse thema’s van mindfulness. Na deze training kent u de basis en kunt u er op een mindful manier mee aan de slag gaan. Een goede tip zou zijn om hierna een keer in de maand een mindful moment van een uur in te plannen op de werkvloer om het bij te houden.

 

Heb je een vraag of ben je benieuwd naar meer informatie? Dan kun je altijd even contact met me opnemen. Dit kan via de mail: Anne Jeen of telefonisch: 06 – 34 12 82 15.