Luisteren naar je eigen lichaam…

Luisteren naar je lichaam… doe je dit wel eens? Niet zomaar denken van “het zal wel” maar echt luisteren! Dit betekent opmerken wat jouw lichaam aangeeft en dit dan volgen. Dit kan soms verwarrend en lastig zijn. Regelmatig dat de vraag opkomt: “is het mijn lichaam, een gevoel of mijn geest?”. Wanneer je hier de komende tijd meer aandacht aan geeft en er wat meer voor stil staat, dan wordt het steeds duidelijker. Beter nieuws… grote kans dat je er profijt van gaat hebben!

Het menselijke lichaam

Ons lichaam is een heel mooi en duidelijk apparaat wat we eigenlijk heel goed kunnen volgen en op mogen vertrouwen. Maar toch is dit iets wat we in het dagelijkse leven regelmatig vergeten. Misschien dat je wel voelt dat je lichaam behoefte heeft om een stap terug te nemen en even te pauzeren maar komt dat op dat moment helemaal niet uit (wanneer dan wel?!). Daarnaast bestaat de levensmanier hier in het westen vaak uit veel doen, veel stress, veel drukte en veel verwachtingen en eisen aan jezelf. Dit alles heeft ervoor gezorgd om helemaal niet meer naar je eigen lichaam te luisteren. Wat jammer!

Helaas is het méér dan alleen maar jammer. Want wie herkent niet het gevoel van stress, vermoeidheid, hoofdpijn, snel geïrriteerd zijn, of heel iets anders? Grote kans dat dit is ontstaan vanwege het niet luisteren naar jouw lichaam. Waarschijnlijk dat jouw lichaam wel aangaf om een stap terug te nemen of even heel iets anders te doen. Maar dat jij hier niet aan toe hebt gegeven.

Weet je, de mens bestaat uit het lichaam en de geest en dit moet in balans zijn. Wanneer jij een dag achter het bureau hebt gezeten om te werken of te studeren dan heb je veel gebruik gemaakt van de geest. Om dit dan weer in balans te brengen, heeft jouw lichaam aandacht nodig. Vaak geeft jouw lichaam dit dan ook aan maar is de stap om daar naar te luisteren en tot actie te komen lastig. Misschien omdat je op dat moment moe bent. Dit is dan mentale vermoeidheid want wanneer je op zo’n moment bijvoorbeeld gaat sporten, kom je met enorm veel nieuwe en frisse energie thuis! Het zou ook kunnen zijn dat het slimmer lijkt om tóch nog even iets af te maken zodat je dat de dag erna niet ook nog hoeft te doen. Dit is een van de meest voorkomende situaties die zorgen voor disbalans tussen de geest en het lichaam. Probeer hier serieus naar te gaan luisteren anders zal dit resulteren in meer vermoeidheid, sneller het gevoel van stress, hoofdpijn, minder energie, minder vertrouwen in je eigen lichaam en minder plezier vinden in dat wat je doet!

Hoe dan?

Wanneer je niet meer gewend bent om balans te houden tussen je lichaam en je geest dan kan het best wel lastig zijn om hier verandering in aan te brengen. Nu zijn er meerdere manieren om hiermee te starten. Dat is meteen mijn eerste opmerking: ben er bewust van! Bewust van het feit dat je niet (meer) actief bezig bent met aandacht geven aan jouw geest én jouw lichaam. Het komt vaak voor dat je in zo’n automatisch ritme zit dat je helemaal geen aandacht meer geeft aan hoe jij je voelt en soms niet eens meer opmerkt wat je aan het doen bent. Een handige tip is dan om regelmatig de 3-minuten meditatie te doen. Stel je dan de vraag: welke gedachte er op dat moment door je heen gaat, welke sensatie in jouw lichaam en welke emotie, je hoeft hier verder niets mee te doen, merk het alleen maar op (1 minuut). Ga dan door naar jouw adem: waar voel jij de adem en volg deze dan zonder iets te veranderen (1 minuut). Verspreid de adem dan door jouw lichaam, voel wat er op dat moment is en neem dat met je mee voor de rest van de dag (1 minuut). Deze korte meditatie zal je helpen om steeds weer even alert te zijn van hoe het met jou gaat. Je hoeft hier verder niets aan te veranderen of er een bepaalde mening over te vormen: laat het zo zijn. Wanneer je dit steeds vaker doet, dan zul je na een tijd automatisch opmerken wat jouw eigen lichaam aangeeft. Wanneer je dit dan opmerkt dan heb je meteen de mogelijkheid om een keuze te maken!

Dit is dan de tweede stap wat ook niet altijd makkelijk is. Want soms vertelt jouw lichaam je iets wat niet past in jouw planning. Wat dan?! Wij als mensen hebben altijd de mogelijkheid om een keuze te maken. Dit kan soms best wel verwarrend zijn. Weet dan altijd dat daar waar jij bewust voor kiest goed is! Een keuze kan dan ook zijn om op jouw eigen gevoel te vertrouwen. Om achter dit gevoel te komen, kun je het beste even stil staan, gedachten door laten ratelen (zonder er iets van te vinden) en na een tijd de adem volgen; waarna er meestal uit het niets een gevoel opkomt. Laatst vertelde mijn eigen lichaam me ‘s avonds dat ik na het geven van yogalessen best wel moe was terwijl ik op het punt stond om te gaan dansen (kizomba/bachata). Omdat ik dit opmerkte, had ik ook meteen de mogelijkheid om een keuze te maken: dit zorgt voor ruimte. Ik koos er toen dan ook voor om te gaan dansen: voelen, volgen en stralen… heerlijk! Overigens, wanneer ik er bewust voor had gekozen om lekker thuis te blijven en niets meer te doen dan was ook dat goed geweest.

Lichaam – geest – gevoel

Nog even over het lichaam, de geest en het gevoel… het kan soms verwarrend zijn om erachter te komen wat dan eigenlijk het verschil is. Het verschil tussen de lichaam en de geest is meestal wel duidelijk. Wat je beweegt, wat je dan voelt en wat je draagt dat is het lichaam. Gedachten, twijfels, alles wat door je hoofd draait en maalt dat komt allemaal vanuit de geest: het brein. Meestal is het duidelijk dat er verbinding staat het lichaam en de geest. Ik kom hier zelf altijd weer achter tijdens mijn eigen yoga practice. Wanneer mijn lichaam iets aangeeft of net wat minder in balans is, dan komen hier gedachten over. Maar ook andersom: wanneer mijn geest blijft malen dan zorgt dit voor minder balans in de houdingen.

Wat betekent het gevoel dan? Gevoel staat voor de emotie: jouw blijdschap, verdriet, angst, frustratie en alle andere gevoelens die op jouw levenspad komen. Het gevoel uit zich vaak in het lichaam, denk hierbij aan een glimlach, haartjes die omhoog gaan staan en het hart dat sneller gaat kloppen. Een gevoel kan spontaan opkomen maar meestal vanwege de situatie en dus dat wat jij doet. Hierbij staat het gevoel dus in verbinding met het lichaam en dus ook weer met de geest. Probeer de komende tijd maar eens op te letten wat jouw gezicht uit: jouw glimlach en je ogen. Wat laat jouw lichaam hiermee zien? Staat dit in correlatie met gedachten? Op deze manier kun je steeds beter op jezelf gaan vertrouwen en erachter komen wat jij nodig hebt!

Daarom dus… 

Wanneer je steeds meer naar jezelf gaat luisteren en vertrouwen op jouw lichaam dan zal dit zorgen voor steeds meer balans in jouw leven. De ene keer zul je kiezen voor net wat meer rust en de andere keer niet: altijd als een bewuste keuze. Dit alles zal dan resulteren in minder stress, vermoeidheid, hoofdpijn en meer… Het zal zorgen voor meer energie, kracht en plezier in dat wat jij doet!

Enne… weet dat je hier niet alleen voor staat; ook ik loop er soms nog tegenaan om bewust naar mijn lichaam te luisteren dat zegt dat ik beter een stapje terug kan nemen.

Namasté,

Anne