Yin Yang YOGA in Leiden

Leiden is een inspirerende en levendige stad waar het bruist van de activiteiten; en ook een stad met veel prikkels en veel mensen om je heen. Daarnaast is er zoveel te doen wat ervoor kan zorgen dat het soms erg lastig is om te weten waarvoor je zult kiezen. Soms blijf je malen in je hoofd en vergeet je om met de aandacht in je lichaam en in het NU te blijven. Wat op zo’n moment enorm prettig kan zijn … is yoga. Sterker nog de combinatie van Yin en Yang. Benieuwd of dit iets voor jou is? Lees dan verder!

Yin en Yang staan voor twee principes die elkaar ook in de yogawereld versterken. Het een kan niet zonder het ander en zorgt voor balans. Yin staat voor stil, langzaam, vrouwelijk en koud en Yang voor dynamisch, snel, mannelijk en warm. Yin yoga is een intense yogastijl waarin ontspanning, mindfulness, mobiliteit en soepelheid van bindweefsel en stimulatie van de levensenergie samenkomen. Het staat haaks op het hectische en complexe leven. Yang yoga is een dynamische yogavorm en bestaat uit krachtige houdingen die op het ademritme worden uitgevoerd. Er zit flow in de houdingen die overgaan van staande tot zittende en liggende houdingen.

Voordelen van Yoga in Leiden

De levensmanier in het Westen en zeker ook in een stad als Leiden heeft veel weg van Yang: presteren, doelgericht en vol van mogelijkheden. Dit kan regelmatig leiden tot stress, hoofdpijn of een burn-out. Om terug in balans te komen, is Yin een verbindende kracht en zorgt het ervoor om weer contact met het lichaam te krijgen in stilte. Het staat voor de zijn-modus: accepteren, loslaten en terug bij jezelf komen. Het is langzaam, statisch en zacht. Yang is bruikbaar om de kracht in jezelf te voelen en hierbij vertrouwen te krijgen. Vanwege de dynamische vorm zorgt het ervoor dat je stopt met het denken en volledig de aandacht geeft aan je lichaam.

Toen ik in Leiden ging studeren, vond ik het soms erg lastig om te weten wat ik wilde en om balans te houden tussen het studeren, vrije tijd en om ook aandacht aan mezelf te geven. Daarom ging ik zelf minstens één keer in de week naar yoga. Zelf volgde ik dan altijd het Yang gedeelte; denk hierbij aan Power yoga, Ashtanga yoga of Vinyasa yoga. Op de een of andere manier kwam ik vol kracht en nieuwe energie thuis. Wanneer je in de flow zit tijdens een yogales dan geef je de aandacht volledig aan je lichaam en neem je afstand van je geest. In die tijd was ik ook bezig met meditaties en dat sluit mooi aan bij Yin. Dit zorgde er voor mezelf voor dat ik elke dag met frisse energie en vol van vertrouwen startte: een nieuwe dag vol met kansen en mogelijkheden en wetend dat het niet altijd een dag hoeft te zijn met een “10”.

Aan het begin en einde van een yogales is er altijd een meditatiemoment – vergelijk het met mindfulness. Yoga betekent veel meer dan de aandacht aan je lichaam te geven, je keert naar binnen en komt achter heel veel nieuwe dingen bij jezelf: soms grappig en bijzonder en soms frustrerend of confronterend*. Je leert om het te accepteren: zoals het is en op deze manier te onderzoeken of je het laat voor wat het is of probeert te veranderen – wat niet altijd makkelijk is!

Op het moment dat je begint met werken, verandert er opnieuw heel veel en lijkt het alsof je in een automatisch patroon glijdt. Ook dan is yoga erg fijn en bruikbaar. Je blijft alert en opmerkzaam en bent je ervan bewust dat je telkens weer een keuze maken. Je geeft opnieuw de aandacht aan je lichaam en op de een of andere manier lijkt het alsof je krachtiger, energieker en met meer zelfvertrouwen de les verlaat.

Vanwege het wonen in de drukte van een stad kan yoga ook bruikbaar zijn om even naar binnen te keren in een rustige, warme en prettige ruimte waar je tijd hebt voor jezelf, je lichaam en je mind. De vele prikkels en keuzes even laten en aandacht geven aan jezelf wat ervoor zorgt dat je uiteindelijk in een soort zen en in balans terug naar huis gaat. De omgeving van Leiden heeft voldoende natuur: een park of het strand en is het heerlijk om daar te yoga-en. Een frisse omgeving, wind die door je haar gaat en rustige geluiden van buiten om je heen. Wanneer het warmer is, kom ik hier graag op terug!

Voor nu… benieuwd naar Yin yoga of Yang yoga of de combinatie van Yin / Yang yoga in Leiden? Meld je dan nu aan voor een les! Dit via het formulier, een e-mail of een telefoontje.

* Wanneer je dit combineert met mindfulness kan het net wat krachtiger zijn.