Het Titicacameer & mindfulness

DSC07995
Peru – Titicacameer

Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia. Hier bevinden zich meer dan 40 eilanden waarbij sommige dichtbevolkt zijn en andere niet. Inmiddels al weer 2 jaren geleden heb ik tijdens een rondreis door Peru een paar eilanden bezocht en werd ik gefascineerd in de diversiteit tussen de vrouwen. Dit gebaseerd op de manier hoe ze overkomen; dit vergeleken tussen elkaar en ook denkend aan de manier van het overkomen hier in Nederland. Dit stukje tekst zal dit meisje beschrijven.

DSC08150

Het observeren van dit meisje raakte me en verwarde me ook. Ik vroeg me namelijk af: wat straal jij uit?

Iets in mezelf dacht dat ze verdrietig en bezorgd keek. Maar klopt dat wel? Misschien kijkt ze dromend of denkend of vraagt ze zichzelf af: waarom bezoekt deze vrouw mijn eiland? Dit soort gedachten gingen er op dat moment door me heen. Wanneer ik hieraan terug denk, kan ik ook concluderen dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Het zou kunnen dat op één moment verschillende gevoelens en gedachten door haar heen gingen. Verder ook dat het een uitstraling is – typerend voor mensen van dat eiland.

Op deze eilanden is het leven heel anders vergeleken met hier in Nederland. Er zijn mensen die nog nooit van hun eiland zijn weggeweest. Verder krijgen de kinderen geen officiële Peruaanse educatie, maar hun eigen onderwijs: gebaseerd op hun levenswijze. Huwelijken worden gesloten onder elkaar.

Nu ik hieraan terugdenk, stel ik mezelf de vraag: hoe is dat? Op het moment dat ik daar was, voelde het enorm rustgevend en kalm en straalden de mensen iets uit van: trots, ontspannen en niet eisend of zoekend zijn. Dit wat wel anders vergeleken met de samenleving in het Westen. Hier is het leven vaak gestrest, zoekend naar meer mogelijkheden, kijkend of het beter of mooier kan zijn.

Wanneer ik dit dan relateer aan mindfulness denk ik zelf dat de levenswijze op dit Peruaanse eiland er een is die je mindful zou kunnen noemen. Telkens wanneer hun eiland wordt verwoest door het water, dan beginnen ze weer opnieuw en dit op een kalme en accepterende manier. Wat vinden jullie hiervan? 

 

 

 

 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *