Hebben jullie het ook wel eens zo’n dag dat het lijkt alsof echt alles tegen zit? Iets wat je eigenlijk helemaal niet kunt gebruiken aangezien je stiekem best wel verdrietig bent. Laatst was het in ieder geval zo’n dag voor mij…

Mijn dag begon eigenlijk wel lekker na de start met een meditatie: een open blik naar een nieuwe dag. Dit betekende voor mezelf dat ik niet teveel eisen of verwachtingen had en dat ik wel zou zien waar het schip zou stranden! Ik had overdag wat belangrijke en interessante afspraken en in de avond een gezellig etentje. Dat klinkt goed toch? Maar toch… na een tijd kwam er een golf van verdriet. Toevallig kwam ik net iets tegen op mijn laptop waardoor ik terug ging denken. Het zorgde voor golf met  verschillende emoties door mezelf. Eigenlijk had ik ook helemaal geen zin om op dat moment tijd en aandacht aan dat gevoel te geven; misschien omdat het nog vers was en pijn zou doen. Juist op zo’n moment zou ik dan het liefst lekker doorwerken en negeren wat ik voel. Maar helaas mijn aandacht was afgeleid en ik kon me niet meer concentreren. De doe-modus werkte dus averecht. Juist dan, is het eigenlijk wel goed om even naar de zijn-modus te gaan. Dit betekent niet dat je daarna niet verder gaat met hetgeen wat je eigenlijk van plan bent. Maar wel even aandacht geven aan dat wat je voelt op dat moment, aangezien het er toch is. Want dan heb je weer de mogelijkheid om een keuze te maken hoe je verder gaat.

Toch is dat misschien wel het moeilijkste om dan echt even aandacht te geven aan het gevoel van verdriet: of niet?! Na een tijd koos ik ervoor om dat toch te doen. Ik ging 10 minuutjes zitten voor de ademmeditatie. Daarna stelde ik mezelf de vraag: waar heb ik nu behoefte aan en wat ga ik nu doen. Stop ik er vandaag mee en zeg ik alle afspraken af of ga ik op een rustige en onderzoekende manier door. Daar koos ik dan bewust voor. Dit op een milde, vriendelijke en niet-eisende manier zonder deze situatie weg te duwen want het was er toch al.

20170118_171725-e1491473220931.jpg

Uiteindelijk resulteerde de laatste afspraak van die dag tot een bijzonder fijn gesprek met een mooi complimentje. Toen ik daarna buiten kwam en zonnestralen door de wolken zag, bedacht ik me dat er altijd een mooi moment te vinden is op een dag: een moment waar ik van straal!