Soms heb je een dag dat je de zon ziet en twijfelt wat je gaat doen. Begin ik hiermee of daarmee of zal ik toch dit of dat nog eventjes doen. Laatst had ook ik zo’n dag en toevallig was het letterlijk een ZONdag. Ik keek naar buiten en zag warme zonnestralen en merkte dat ik eigenlijk gewoon zin had om naar buiten te gaan. Terug naar de zijn-modus want NU was er ZON. Natuurlijk zou ik ook veel dingen kunnen doen maar deze konden ook wel even wachten en dus besloot ik lekker richting de Vlietlanden te gaan.

Toen ik daar was, vond ik een rustig plekje aan het meer en begon voor mezelf met een meer-meditatie. Zitten aan het meer en eerst de oppervlakte zien – wat op dat moment erg rustig en sprankelend was; een reflectie van de zon. De oppervlakte van het meer kan soms ook heel anders DSC07507zijn: namelijk woest met zware regendruppels en golven. Dit laat ook zien hoe het leven soms kan zijn: soms rustig, kalm en stabiel en soms complex, ingewikkeld en druk. Het meer is als het ware een reflectie van het leven van de mens.

Aangezien het meer die zondag zo kalm was, kon ik helemaal naar de bodem kijken. Dit is een andere visualisatie van deze meer-meditatie. Hoe woest en stormachtig het weer ook is, diep onderin het meer blijft het zoals het is: stabiel.

Dit dan om te weten dat de mens diep in zichzelf een basis heeft; een plek waar je altijd naar terug kunt gaan. Ook al weet je het soms niet en lijkt het leven soms een warboel: weet dan dat je altijd terug kunt gaan naar die plek, naar de basis in jezelf. Probeer soms even stil te staan wanneer het leven complex is: stop het niet weg en ervaar het aangezien het er toch al is. Dan heb je ook weer de mogelijkheid om een keuze te maken: ga je er iets mee doen of is het misschien goed om er eens met iemand over te praten. Iets wat de mens mag realiseren, is dat je niet altijd alles zelf hoeft op te lossen en dat je om hulp mag vragen.

Heerlijk om eens een hele dag niets te doen en om alleen maar te genieten van dat wat er is. Op deze manier ontdek je vaak nieuwe inspiratie, mogelijkheden en krijg je veel nieuwe energie. In ieder geval iets wat bij mij zo werkt! En zo te zien aan veel vrolijke en enthousiaste mensen – die om me heen in de Vlietlanden aanwezig waren – denk ik dat zo’n ZONdag voor meer mensen ontspannend werkt.

Hoe werkt dat bij jullie?