Iets wat volgens mij de meeste mensen wel herkennen is dat je ergens bent en eigenlijk ook niet. Dit betekent dat je over heel iets anders aan het denken bent, misschien van afspraak naar afspraak aan het racen bent of dat je in gedachten misschien al met het volgende klusje bezig bent.  Het symboliseert in ieder geval de doe-modus.

En toch… hoe jammer kan dat soms zijn? Ook al ga je van de ene naar de andere afspraak, zou je dat dan niet op een observerende manier kunnen doen? Hoe je ook gaat: de fiets, de voet, de auto of de trein, in ieder geval dat je even aandacht geeft in het NU. Je kunt dit op jouw eigen manier doen. Denk aan de 3-minuten meditatie: je gevoel in je lichaam, emotie en gedachte, dan door naar de adem en weer terug naar het lichaam in geheel of gewoon horen wat je hoort. Op deze manier even overschakelen naar de zijn-modus.

Regelmatig terug naar de zijn-modus is in ieder geval iets waardoor ik op een frisse en open manier door ga van de ene naar de andere afspraak. Juist wanneer ik in de zijn-modus ben en op deze manier ben waar ik ben, juist dan ben ik in staat om veel om me heen te zien. Het is iets wat bij mij zorgt voor bijzondere momenten. Graag dat ik met jullie zo’n momentje deel.

Een tijdje terug was ik een weekendje weg op een van mijn favoriete plekken in Nederland. Even lekker uitwaaien in de natuur, daarbij niets doen wat moet maar gewoon doen waar je zin in hebt. Het was een dag met woest weer en eigenlijk had ik wel zin omDSC06876 - kopie eventjes richting het strand te gaan en gaf daar lekker aan toe. Iets in me voelde dat me dat goed zou doen. Het was zo’n momentje dat je eigenlijk niemand tegenkomt en dat er regelmatig wat regen valt; letterlijk verfrissend! Juist op dat moment kwam ik uit op de juiste plek en kwam de wetenschapper Redmond O’Hanlon tegen. Deze persoon inspireerde me al toen ik een kind was en ik volgde met plezier de serie de Beagle, in het kielzog van Darwin. Mijn droom was toen al om mee te gaan met deze reis: meedoen met het onderzoek, fotograferen en notities maken. En juist op dat stormachtige moment aan de zee kwam ik deze wetenschapper tegen en werd opnieuw door hem geïnspireerd!

Nog eventjes terug naar het begin van dit stukje: je hoeft niet altijd te doen wat je volgens jezelf moet doen of juist niet kan doen. Volg soms gewoon even je gevoel en ga hierbij terug naar de zijn-modus!