Het leven loopt zoals het loopt… en soms lijkt het alsof echt alles tegenzit. Dit kunnen kleine gedachten of gevoelens zijn die zich opstapelen tot grote, lastige en moeilijke situaties waarbij je grote besluiten moet nemen. Op zo’n moment is het dan meestal ook dat mediteren iets is waar je helemaal geen zin in hebt. Want juist dan lijkt het alsof “gewoon” eens even stilstaan bij het moment en even naar de zijn-modus gaan het: onhandigste, ongemakkelijkste en misschien wel het aller-moeilijkste iets te zijn wat je kunt doen. In het algemeen is het juist dan dat de mens graag afleiding wil gaan zoeken, het wil gaan oplossen en zijn best gaan doen, iets wat misschien op zo’n moment helemaal niet mogelijk is. Toch lijkt de doe-modus het makkelijkste om even afleiding te zoeken en een geen aandacht te geven aan het gevoel zoals angst, verdriet of wanhoop.

Maar… het leven loopt toch zoals het loopt en misschien is het soms echt wel wat handiger om even niet door te gaan omdat het op het moment even niet lukt. Juist op dat moment – al is het maar heel eventjes – stil staan bij wat er is: wat je voelt in je lichaam en welke emoties en gedachten je daarbij hebt. Het is er toch al en het betekent niet dat het er voor altijd zal zijn!

Daarna heb je ook weer de mogelijkheid om te kijken wat je nodig hebt en hoe je verder gaat met die situatie; laat je het even zo zoals het is of probeer je er iets aan te veranderen.

Hierbij ook in een visualisatie: het is maar hoe je kijkt naar dezelfde situatie. Via een donkere of een kleurige lens.